13 Mayıs 2015 Çarşamba

Saç Yağlanmasını Önleyen Maddeler

Saç Yağlanmasını Önlemek


Saçların yağlanmasında, Hormon düzensizliği ile yağ bezlerinin gereğinden fazla çalışması, stres, kalıtsal etkenler, çevre kirliliği gibi nedenler başta gelmektedir.

Ancak en önemli neden, saçın derisinin aşırı sebum üretimidir. Aşırı sebum -yağ üreimiyle yağ bezleri saç köklerini tıkar ve aşırı saç kaybına ve kepeklenmeye seçenek açar.

Aşırı sebum üretiminin nedeni kalıtsal olabilir veya sağlıksız beslenme alışkanlıkları, ilaçlar ya da yanlış saç bakımından kaynaklanıyor olabilir. Sebum üretimi mevsim değişikliği, iklim değişikliği, hormon dalgalanmaları veya uzun süreli stresle değişebilir.


Fakat bu sebum üretiminin kötü olduğu anlamı gelmez. Saç köklerinde yer alan sebum adı verilen yağ yapıcı maddeler sayesinde saç kökleri, saç derisine daha çok yerleşmekte bu sayede saç dökülmesi önlenmektedir. Bunun yanı sıra güneş ışınlarına karşı da saç köklerinde oluşabilecek problemlerden de korumaktadır.


Saçın Yağlanmaması İçin İlk Yapılması Gerekenler


  1. İlk ve en önemli şey mutlak suretle sık yıkama yapılmamasıdır. Bu durum sebum üretimini tetikleyen en önemli şeydir. 
  2. Bunula beraber yapılması gereken, yağlı saçlar için üretilen şampuanlar kullanmak ve saçları ılık suyla yıkamaktır.
  3. Yıkama yaparken saç diplerinize hafifçe masaj yapın. Saçınızı şampuanladıktan sonra soğuk ya da ılık su ile durulayın.
  4. Yüksek ısılı fönlerden ve maşa kullanımından kaçının. Unutmayın ki saç ısındıkça yağlanma süresi de hızlanacaktır.

Saçın Yağlanmasını Önleyen Tonik Tarifi


Eğer saçlarınızın yağlanmaya başladığı yada zaten yağlı bir saç yapısına sahip olduğunuzu düşünüyorsanır bu tarifi yabana atmamalısınız.

B3 ve C vitamini ile saç tellerinin güçlenmesini sağlarken, Kükürt , Çinko oksit ve Laktik asitin  sebum üretimimn dengesizleşmesine neden olan durumunu kontrol atına alabilir ve zencefil-lavantanın anti oksidatif etkileriyle kalıcı sağlıklı bir saça ve saç saç derisine kavuşabilirsiniz.
Bunun için öncelikle edinilmesi gekenler şunlardır; 

B3 vitamini
C vitamini
Çinko oksit
Laktik asit
Kükürt ( biosülfür)
Zencefil
Lavanta suyu

Saç Yağlanmasını Önleyen Bakım Tarifi


100 gr Taze yada kuru zencefil
100 ml lavanta suyu
10 gr B3
10 gr Çinko oksit
10 gr Kükürt
20 ml Laktik asit % 40 

Hazırlanışı ve Uygulanışı

100 gr zencefili lavanta suyunun içne koyarak güneş ışında 3 gün bekletmemiz gerekiyor. Bu durum toniğin anti oksidatif etkisin güçlendirmesi açısından öenlidir. ardından,  bekletilen suyu süzüp içine, çinko oksit, kükürt, laktik asit ve C vitamini ekyerek bir kaç dakika boyunca iyice homojenize olmasını sağlamamız için karıştırmamız gerekiyor. Son olarak, her uygulamadan önce  B3 vitamininden  bir mercimek tanesi kadarını hazırladığımız malzemenin içine karıştırıp saç derisine sürerek 10 dakika beklelemiz ve  sonra yıkamamız gerekiyor.

Saçların Yaglanmamasi İçin Yapilmasi Gerekenler


Yazımızın sonuna gelirken saçlarımızın yağlanmaması için yapılmaması gerekenleri başlıklar halinde sıralayacak olursak.
  • İlk olarak yapılması gereken şey, saçların sık yıkanması önemli ancak şampuan kullanılmaması önemli olmaktadır. Saçın her gün şampuan ile yıkanması saç derisini ve saç köklerini kurutmaktadır. Bu da saçların, yağlanmasının yanı sıra saç dökülmesine de sebep olmaktadır.
  • Saçlar yağlandığı takdir de, her gün sadece su ile durulanması ya da kuru saç şampuanı ile yıkanması gerekmektedir.
  • Şampuan seçilmesi gerekirken, eğer kişilerin saç yapıları yağlı ise özel üretilen şampuanların kullanılması kişilerin hayatlarını kurtarmaktadır. Bunun için ayda bir ya da iki kez “yağ arındırıcı şampuan” kullanılması gerekmektedir. Ayrıca şampuanların nemlendirici olmaması da önemli bir nokta gelmektedir.
  • Şampuanın yanı sıra krem kullanımı da kişilerin hayatlarını zorlaştırmaktadır. Krem seçiminde en önemli nokta yağsaglikli beslenmelandırıcı yani şampuanlarda da olduğu gibi nemlendirici olmaması gerekmektedir. Bu tarz durumlarda, saçların nemlendirici olması saçları ağırlaştırmakta ve saçları daha da yağlandırmaktadır.
  • Saçların yağlanmasında kullanılan saç ürünlerinin de payı olmaktadır. Jöle, saç spreyi gibi ürünler saç hacmini azaltmakta ve saç köklerinde ki yağlanma oranını artırmaktadır.
  • Saçlar duş esnasında sıcak su ile değil de ılık su ile yıkanması, duş bittikten sonra da 2 dakika soğuk ile durulanması saç köklerinde ki kan akışını hızlandırmaktadır.
  • Saçların çabuk yağlanmaması için yapılması gerekenler arasında bir diğer madde de, saçların çok fazla fırçalanmaması gerekmektedir. Hem yağlanma hem de saç kırmaya sebep olmaktadır. Fırça yerine, tarak kullanılması da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Saç köklerinde oluşan kırıkların görüntüsü saçların bakımsız ve hacimsiz gözükmesine sebep olmaktadır.
  • Saçların yağlanmasının ya da dökülmesinin en önemli nedeni aslında kişilerin beslenmesinden de kaynaklanmaktadır. Yanlış ya da düzensiz beslenme sonucu kişilerin saçları da yıpranmakta, dökülmekte ya da saçlarda sorun oluşmasına neden olmaktadır.
 Konumuzla alakalı olarak " Yağlı Saç Derisi Tedavisi " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak iyi okumalar dileriz.

1 yorum:

  1. Yağlanma için saçıma her duyduğum şeyi sürdüm bazen saçımda kek yapıyor gibi hissediyordum çözümü buluna kadar baya uğraştım bazen yağlanma çözüldü sandım bu defa kuruluk oldu ama en sonunda dengeli olarak çözen bir yol buldum liquid keratin kullanmaya başladıktan sonra saçım düzene girdi ne yağlanma nede kuruluk gibi bir problem yok artık.

    YanıtlaSil