24 Ekim 2013 Perşembe

Saçlar Neden Yağlanır?

Yağlı saç diye bir şey yoktur, aslında saçlı deri yağlıdır ve bu yağ saçları da yağlandırır. Düz saçlı kişilerde saçlı deriden salgılanan yağ gün içinde saçlara aniden yayılır, fakat fazla kıvırcık saçlı kişilerde yağ saçlara doğru az yayılır. Daha fazla düz saçlı olan Asya ırkında saçlar genellikle düz olduğundan yağlanma sorunu daha sık iken, zencilerin saçları daha kıvırcık olduğundan çoğunlukla kurudur.

Vücutta yağ şu amaçlarla sağlanır;

-Saçın doğal şartlara (rüzgâr, toz, güneş ışını vs)  dayanma gücünü artırmak
-Saçın kayganlaşmasını sağlayarak kırılmasını güçleştirmek
-Deriye zararlı olabilecek mikroplardan korumak
-İzolasyon sağlamak (yağ soğuk ve sıcağın iletimini azaltır)
-Kişiye has koku vermek (insanlar arasında kullanılmasa da hayvanlarda önemlidir)

Özellikle yağlı saç derisinin, sağlığını kazanması için kullanılacak şampuanın fazla dikkatli seçilmesi gerekiyor. Yağlı saçı tedavi etmenin seçeneği saçlı derideki yağı uzaklaştırmaktır. Yağlı saçlar için kullanılan şampuanlar, yağı arıtmak için ağır sur faktanlar içerirler. Sur faktanlar yağı ve sudaki kiri uzaklaştırırlar.
Yağlı saçın fazla sık yıkanması, aslında saç derisindeki yağ hücrelerinin daha fazla çalışmasına, bu da daha fazla yağlanmaya neden olabilir. Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir kereden fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşırıya çekilmeye çalışılmalıdır. Saçlarınızı her gün yıkayacaksanız her gün kullanılan fazla yumuşak bir şampuanla birlikte, haftada bir kullanmak üzere derin temizleyici özelliği olan bir şampuan kullanmalısınız. Aşırı yağlı saçları temizlerken saçlar şampuanlanmadan önce saçlı deriyi iki kez temizlemek gerekebilir. Şampuanın köpürmeye başlaması, saçlı derideki yağın uzaklaşması anlamına gelmektedir. Bazen saçlı deri fazla yağlı olduğunda, yağlar deriden uzaklaştırıldığı için köpürme olmayacaktır. Saçı uzun olan bayanlar şampuanı saçlı derilerine, saçlarını tepede toplamadan uygulamalı ve parmaklarla saçlı deriye masaj yapmalıdırlar. Kullanılacak şampuan seçiminde, saçı yağlandırmadan, saçın dokusunu geliştirip, kırılmasını ve derinin de kurumasını önleyecek, nemlendirici etki yaratacak bir şampuan seçilmesi gerekir. Şampuan kullanımıyla birlikte saçlarınızı temizlerken kullandığınız suyun sıcaklık derecesi de büyük önem taşımaktadır. Saçlarınızı aşırı sıcak suyla yıkamaktan kaçının. Ilık suyla yıkayıp, son durulamayı soğuk suyla yapmak yağlı saçlar için ideal bir yöntemdir. Soğuk suyla yaratılan şok etkisi, saç derisindeki hücrelerin yenilenmesine de yardımcı olur.
Çeşitli saç tiplerine göre üretilen farklı şampuanlar vardır. Yağlı saçlar için olan şampuanlar az nemlendiricili olan şampuanlardır. Ürün seçerken, yağ, silikon, lanolin içermeyenleri tercih ediniz. Saç kremi ve içerisinde nemlendirici de bulunduran ikisi bir arada ürünleri yağlı saçlarda kullanmayınız. Zaten yağ en iyi koruyucudur. Saça sürülen nemlendiriciler, sadece deriden salgılanan yağın kolayca saçta yayılmasına neden olur. Eğer muhakkak saç kremi kullanılacaksa, temizlemeden sonra, fazla hafif bir saç kremi sadece saç uçlarına kullanılabilir.  Saçlarınızı şekillendirirken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Saçı sık fırçalamak ve taramakta saçların yağlanmasını hızlandırır. Fırçalama işlemi yağ bezlerini de aktifleştirir. Saçların kolay şekil alabilir şekilde kesilmesi de saça yapılan işlemleri azaltacağından yağlanmayı azaltır. Örneğin perma yapılması, saçları kabartarak saçlı deriden uzaklaştırdığından, saçların yağlanmasını azaltır. Ayrıca, aşırı yağlanma engellenemezse saçlarda dökülmeye seçenek açabilir. Saç dökülmesine neden olan diğer etkenler arasında, düzensiz beslenme alışkanlıkları en önemli faktörler arasındadır. Alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmekte saçların yağlanmasına, kırılmasına ve dökülmesine neden oluyor.

Birkaç Pratik Öneri

Limon şampuanı, yağlı saçlar için

5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. Ayrıca iki yumurta sarısı çalkalanır. Limon suyu, yumurta sarısı, beş damla limon yağı ve bir tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

Isırgan otu durulaması, kafa derisi kaşıntısına karşı

¼ litre elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtılır(ama kaynatılmaz) ve içine bir avuç dolusu ısırgan otu yaprağı eklenir. 15 dakika demlendikten sonra süzülür, saçlar durulanır ve kafa derisine masaj yapılır.

Saç dökülmesine karşı faydalı bir reçete

3-4 hafta boyunca her gün, bir avuç dolusu ince kıyılmış ısırgan otu kökü 8-10 saat boyunca 1-2 litre suda bekletilir, sonra 3-4 avuç ısırgan otu yaprağı eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10 dakika boyunca, üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisi ve saçlar beş dakika boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır. Ama her temizlemeden önce, kafa derisine, İsveç Şurubu ve ısırgan otu tentürü ile dönüşümlü olarak friksiyonlar yapılır. Daha ilk haftada saç dökülmesi durur ve tedavi süresinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa, saç dökülmesi uzun vadede önlenmiş olur ve saçlar, esneklik ve parlaklık kazanarak, sağlıklı bir görünüme de sahip olurlar. Bu tedavi, kepeklenmeye karşı da fazla etkilidir.

2 yorum:

  1. saç diplerinizde kaşıntılı kanamalı yağlı kepekler elinize geliyorsa bu egzamadır. ben her sabah uyandığımda kahvaltıdan 1 saat önce 6 bardak suyu 10-15 gün boyunca içerek kurtuldum aynı sorunu yaşıyorsanız siz de bunu yapın. bende sanırım su kaybı olduğu için yağlı egzama ile vücut bana işaret veriyormuş. aynı sebepten kaynaklanıyorsa siz de su içerek bu sorunu aşaabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Ben saç dökülmesini ve yağlanmasını engellemek için öncelikle stresten uzak durmaya çalıştım ayrıca keratin iksir kullanarak saç diplerimdeki gözenekleri açtım ve keratin dip bakım yağı kullanarak saç diplerimi besleyerek gözenek altında kalan saçlarımın yeniden çıkmasını sağladım.

    YanıtlaSil