22 Ekim 2013 Salı

Saç Yağlanması Nasıl Önlenir



Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım, saçlardaki yağdan tamamen kurtulmak saça yarardan fazla zarar getirir. Çünkü saç derisinde üretilen yağ saç tellerine ulaşarak çevresel faktörlere karşı koruma sağlarken saçı yumuşatır. Hatta uzmanların sık sık “saçlarınızı her gün şampuanlamayın” demesinin nedeni budur. Sık şampuan kullanmak saç derisini kurutur ve dolayısıyla saçları daha kırılgan hale getirir. Tabii fazla yağlanan saçların pek arzu edilmediği ortadadır. Yağlı saçlara bakım yaparken dikkat edilmesi gereken nokta aşırı yağ tüketimini engellemek ancak saçları tamamen yağsız bırakmamaktır.

Saçlarınızın yağlı olduğu ancak temizlemek için yeterince zamanınız olmadığı durumlarda bebe pudrasıyla geçici çözümler yaratabilirsiniz. Bir miktar bebe pudrasını saçlarınızın yağlanmış bölümlerine dökün, büyük bir fırçayla saçlarınızı tarayıp pudrayı dağıtın. Korkmayın, yağlı saç deriniz bebe pudrasını emeceği için saçınızda beyaz pudra görüntüsü olmayacaktır.

Yağlı Saçlar için Bitkisel Bakım

Malzemeler,
5 yemek kaşığı ince kıyılmış ısırgan otu
Yarım litre su
1 limonun suyu
2 adet yumurta sarısı
5 damla limon yağı
1 tatlı kaşığı bitkisel şampuan

Hazırlanışı ve Uygulaması,
Yarım litre soğuk suyu tencereye alıp ısırgan otunu ekleyin.
Yüksek ateşte kaynatıp ocaktan indirin.
15 dakika demlendirdikten sonra süzün.
Limon suyu, iki yumurta sarısı, limon yağı, bitkisel şampuan ve ısırgan otu çayını karıştırın.
Bitkisel şampuan karışımını her yıkamada kullanabilirsiniz.
 
Yağlı saçın zararları nelerdir?
Aşırı yağlanma engellenmezse saçlarda dökülmeye seçenek açabilir. Ayrıca pitrosporium denen ve saçlı deride bulunan bir mantarın sayısını arttırarak; saçlarda kepeklenmeye, seboreik egzemanın ortaya çıkmasına veya alevlenmesine neden olur. Bu nedenle yağlanmanın engellenmesi, saç ve saçlı derinin sağlığı açısından önemlidir.
 

Saç Yağlanmasının Nedenleri

- Genetik
- Stres ve aşırı sinirlilik
- Dengesiz beslenme
- Fazla yağlı besinlerle sık beslenme
- Aşırı yorulma
- Uygun olmayan şampuan, saç kremi, saç boyası gibi kimyasallar kullanma
 

Yağlı Saçlar Nasıl Yıkanmalı?

Aşırı yağlı saçları yıkarken, saçlar şampuanlanmadan önce saçlı deri iki kez yıkanmalıdır. Şampuanın köpürmeye başlaması, saçlı derideki yağın uzaklaşması anlamına gelir. Bazen saçlı deri fazla yağlı olduğunda, yağlar deriden uzaklaştırıldığı için, ilk yıkamada köpürme olmayabilir. İkinci ve hatta üçüncü kez saçlar, şampuanla bolca köpürtülerek yıkanmalıdır.

Saçı uzun olan kadınlar şampuanı saçlı derilerine uygularken, saçlarını tepede toplamadan yani tamamen dağınık bırakarak ve saçlara da yedirerek uygulamalı, parmaklarla saçlı deriye masaj yapmalıdırlar. Erkekler ise, bolca köpürterek şampuanı uygulamalıdırlar.

1 yorum:

  1. Ben saç dökülmesini ve yağlanmasını engellemek için öncelikle stresten uzak durmaya çalıştım ayrıca keratin iksir kullanarak saç diplerimdeki gözenekleri açtım ve keratin dip bakım yağı kullanarak saç diplerimi besleyerek gözenek altında kalan saçlarımın yeniden çıkmasını sağladım.

    YanıtlaSil